Certificering van aandelen

Aandelen belichamen twee heel belangrijke rechten, het stemrecht en het recht op de waarde en het dividend.

Normaal zijn deze twee rechten in één hand, namelijk die van de aandeelhouder. Soms is het beter om de rechten te scheiden. Het stemrecht bij personen of een stichting die het bedrijfsbelang bewaakt en de waarde en de opbrengsten bij de oude aandeelhouder of zijn nakomelingen. Bij certificering worden dus de juridische macht en de economische eigendom gescheiden.

De reden is heel vaak dat de oprichter van een bedrijf ouder wordt en wel wil dat zijn vrouw en (eventueel later) zijn kinderen de inkomsten uit de aandelen krijgen en dus meedelen in de waarde. Wat hij niet wil is zijn kinderen hun eigen belang laten prevaleren boven het belang van het bedrijf.

Door te certificeren wordt de Stichting Administratiekantoor de juridische eigenaar. De stichting stemt in de aandeelhoudersvergadering en bepaalt het beleid. De stichting moet daarbij handelen in het belang van het bedrijf, maar mag de belangen van de certificaathouders niet uit het oog verliezen. Het vinden van een goede balans daartussen is lang niet altijd makkelijk.

Wilt u meer weten over certificering van aandelen, maak dan vrijblijvend een afspraak met Notariskantoor Van der Tuin. Ook hebben wij voor u een brochure met nadere informatie beschikbaar.

Zakelijke diensten Notariskantoor Van der Tuin

Wij helpen u verder


Heeft u een vraag over één van onze diensten, stel vrijblijvend uw vraag via onze contactpagina, wij helpen u graag verder. U kunt ons ook bellen vanaf 08:30 uur (ma/vr) via telefoonnummer: 0228-562424.

ga naar de contactpagina


Notariskantoor Van der Tuin

Zakelijke diensten

Notariskantoor Van der Tuin

Particuliere diensten

Notariskantoor Van der Tuin

Overige diensten